2014. március 21., péntek

Mi a helyzet a szerelemmel ...és a tükörneuronokkal ...

                                A Kineziológia magazin 23. és 24. számában megjelent cikkemből 
Egymásban tükröződés
Amikor egy emberrel találkozunk, számtalan rezonanciát, tükörreakciót vált ki bennünk.
Látjuk, halljuk, érzékeljük ahogy mozog, cselekszik, a testtartását, az arckifejezését, esetleg az illatát.
Értjük, érezzük cselekvési szándékát. A bennünk keltett benyomás hatására következtetünk milyenségére, amit a bennünk elraktározódott minták alapján veszünk elő valahonnan a tudatalatti adatbankunkból. Mindez pár másodperc alatt zajlik le, egy kép, egy ítélet … a mozdulata, a haja, a szeme, az arca… hasonlít valakire, valamire, akivel már valaha találkoztunk, és nyomot hagyott bennünk. Jót, rosszat, kellemeset, kellemetlent. Ez spontán módon előhívódik, és befolyásolja viszonyunkat embertársainkkal, sokszor teljesen igazságtalanul.
Ugyanúgy mi is kiváltunk másokból érzeteket, tehát mikor találkozunk egymással, minimum 4-6 ember vesz részt a találkozásban. A valós fizikai testünk; akinek képzeljük magunkat (ahankára, vagy hamis egó); ahogy mások képzelnek minket (projekció); és ugyanez minimum a másik fél oldaláról is.

Mi a helyzet a szerelemmel?
A szerelem spontán és intuitív módon alakul ki, minden meggyőződés nélkül. Talán egy pillantásból, amelyben meglátjuk egymást, és érezzük a meglátottságot. A pillantás hatására létrejön a rezonancia, önkéntelenül átvesszük egymás mozdulatát, testtartását, szinte együtt táncolunk. Érezzük a másik érzéseit, hangulatát, vágyait – ezeket tükrözéssel megértjük, és empatikusan reagálunk rá.

Azt szokták mondani, hogy „rózsaszín szemüvegen keresztül látjuk a világot", de nemcsak a világot, hanem a másikat is. Mindenféléket belelátunk, projektálunk a másikba, olyan dolgokat, amiket szeretnénk látni, amik belőlünk hiányoznak, és egyszerűen nem akarunk tudomást venni kevésbé megnyerő tulajdonságairól. Csak a szépet látjuk, és magunkat is a legszebbnek tükrözzük az Ő szemében.
A baj csak akkor kezdődik, amikor lehull a rózsaszín szemüveg, és a szürke hétköznapok következnek.

Ilyenkor meg kell állni, és megbeszélni, hogy milyenek is vagyunk mi igazán, mi az amik mi vagyunk, és mi az, amit csak a másik akar bennünk látni. Vajon képes-e lemondani a ránk vetített rózsaszín idillről, és megfelelünk-e neki olyannak, amilyenek vagyunk. Ehhez persze megfelelő önkritikára és humorra is szükség van.

Sok párnál az egyik fél, aki „jobban szeret", jobban is alkalmazkodik a másik hangulataihoz, irányultságához, sokszor saját személyisége feladásáig eljutva, szinte észrevétlenül, annyira a másik igényeit, szükségleteit tartja csak szem előtt. Ez az önfeladás a másik félből nem nagyobb szeretetet, hanem inkább elutasítást vált ki egy idő után.

Az igazi párkapcsolatban a pár mindkét tagja tükröződik a másikban, de úgy, hogy saját identitásukat megőrzik, az adódó feszültségeket, problémákat megbeszélik, közös nevezőre jutnak, és még a rózsaszín köd elmúltával is képesek mély szeretetet érezni egymás iránt.

A szerelem elmúltával a tükrözés is csökken, a pillantások találkozása, a szemkontaktus, a közös irányultság spontán elmúlik, és a testbeszéd is már erről árulkodik. Ilyenkor van szükség a szeretet energiára, melyet azok tudnak jól alkalmazni, akiknek gyermekkorukban is megadatott a gondoskodó szeretet, odafigyelés, a szülőkből áradó szeretet, melyet idejekorán megtanultak viszonozni, és életük során is volt alkalmuk gyakorolni. 

folyt. következik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése