2014. március 12., szerda

Motiváció


Általában arról szokás írni, amiről azt hiszünk, hogy tennünk kellene, hogy boldogok és sikeresek legyünk az életben. Néha azonban nem azok a dolgok tesznek sikeressé, amit teszünk, hanem pontosan azok, amit nem teszünk. Az embereknek általában erős késztetésünk van a cselekvésre, a csinálásra, az eredmények produkálására.
Így mivel majdnem mindig csinálunk valamit, ezek a csinálások felhalmozódnak, és gyakran inkább negatív hatást váltanak ki, mint pozitívat. Azok az emberek, akik mentálisan erősek, sokszor elkerülnek bizonyos dolgokat annak érdekében, hogy a legrövidebb időn belül a legnagyobb eredményt érjék el.
A következőkben azokat a cselekedeteket fogom felsorolni, amiket minden áron próbáljunk elkerülni: 
1. Múltba révedezés
Mindig a jelenre és a következő feladataidra fókuszáljunk. A múltra már nincs hatásunk, a távoli jövő pedig még messze van.

2. Megmaradás a komfortzónánkban
A komfortzóna veszélyes hely, sötét verem, ahol ha túl sokáig tartózkodunk, teljesen elveszítjük önmagunkat. Sokáig a komfortzónában tartózkodni annyit jelent, mint feladni az életet.

3. Nem figyelni mások véleményére
Csak a bolond gondolja magáról, hogy mindenben tökéletes. Amikor az ötletezésre kerül a sor, a jó ötlet mindig is jó ötlet marad, függetlenül attól, hogy kitől jött. Ne hagyjuk, hogy az egónk az utunkba álljon; ha valaki jó tanácsot ad, fogadjuk el.

4. A változások elkerülése
A változás elkerülhetetlen. Ezt sajnos sokszor nem akarjuk tudomásul venni. Tehát teljesen reménytelen vállalkozás elkerülni az elkerülhetetlent. Csak idő és energiapocsékolás.

5. Merev gondolkodás
Nem tudhatunk mindent, még azt sem, amiről azt gondoljuk, hogy igen. Ha mereven ragaszkodunk a sémáinkhoz, megakadályozzuk magunkat az új beengedésében. Ha abbahagyjuk a tanulást, elzárjuk magunkat a fejlődéstől.

6. Hagyni hogy mások hozzák meg a döntéseket helyettünk
Kizárólag saját magunk vagyunk képesek meghozni döntéseinket. Nem hagyhatjuk, hogy mások tegyék meg helyettünk. Ezzel csak a felelősséget hárítanánk át, a végén úgyis rajtunk csattan az ostor. Ha nincs bátorságunk hibázni, akkor nincs bátorságunk sikeresnek lenni sem.

7. Más sikerére irigykedni
Amikor a másik ember ér el valamilyen sikert, tudjunk örülni neki. Ha ő meg tudja tenni, mi is meg tudjuk. Mások sikere egy szemernyit sem csökkenti a mi sikerességünk esélyét. Sőt, ennek kellene a legnagyobb hajtóerőnek lenni.

8. A bukás eshetőségére koncentrálni
A gondolataink irányítják a cselekedeteinket, a cselekedeteink pedig az eredményeinket. Az okosok kihasználják ezt, és saját hasznukra fordítják. A hibázás lehetősége mindig fennáll, de amíg megvan a lehetősége a sikernek is, addig megéri megpróbálni és arra koncentrálni. Elvégre azt teremtjük, amire a legnagyobb koncentrációval gondolunk.

9. Sajnálni magunkat
Az élet néha kemény, az ember sérül. "Az élet nem mindig habos torta". Újra és újra elesünk. A kérdés csak az, hogy van-e erőnk újra és újra talpra is állni? Ha elesünk, és belemerülünk az önsajnálatba, és mindenkinek csak siránkozunk, egyrészt hamar megunnak minket, másrészt el is hisszük, hogy milyen szerencsétlenek vagyunk.

10. A gyengeségekre koncentrálni
Sokkalta kifizetődőbb az erősségeinkre fókuszálni, mint a gyengeségeinkre. Nem mindig a mindenhez értők jutnak legelőbbre az életben. Mindenben átlagosnak lenni átlagossá tesz. Egy valaminek a mesterévé válni lehetővé teszi, hogy kevesebb erőfeszítéssel jussunk előre.

11. Kedvében járni az embereknek
A jól végzett munka – az jól végzett munka, mindegy hogy ki értékeli a végeredményt. Nem lehet mindenkinek a kedvében járni, de mindig a legjobbra kell törekedni.

12. Olyanért hibáztatni magunkat, ami hatáskörünkön kívül esik
Az eredményes emberek tudják, hogy mit tudnak kontrollálni, és mit nem. Még csak nem is gondolnak arra, ami teljesen kívül esik a hatáskörükön, és nem rajtuk múlik. Ne érezzük hát mindenért hibásnak magunkat. Se a más hibájáért (amit ránk akarnak kenni), se az időjárásért se semmi olyanért ami nem a miénk. Köszi nem kell. Vissza a feladónak.

13. Türelmetlennek lenni
A türelem nagyon fontos erény. Nem mindig a tudáson és a sikerességen múlik a nyereség. A legtöbb ember azért adja fel, mert nincs elég türelme kivárni, hogy eljöjjön az ideje a dolgok megvalósulásának.

14. Félreértések, célozgatások
A helyes kommunikáció minden jól működő rendszer alapja. Az emberek azonban egy kissé komplikáltak. Nem elég kijelentenünk valamit, sőt nem elég csak célozgatni valamire, hanem meg kell bizonyosodnunk róla, hogy jól értettek minket. Mert ha nem, félreértések kalamajkájába keveredhetünk. Legyen tehát türelmünk megértetni magunkat, és minden félreértést kiküszöbölni. Az emberek nem mindig értenek a célozgatásokból. Mondjuk meg egyenesen, mit szeretnénk.

15. Úgy érezni, hogy tartozunk valakinek
Semmivel senkinek nem tartozunk az életben. Megszülettünk, a többi a mi dolgunk. Az élet nem tartozik semmivel, mások sem tartoznak nekünk semmivel. Ha akarunk valamit, egyedül magunkak tartozunk azzal, hogy megtesszük. Ne a hamis megfelelés és a szentimentális tartozási kényszer irányítsa az életünket.

16. Ismételni a hibákat
Egyszer hibázni, az elmegy. Kétszer … az már nem annyira. Harmadszorra is elkövetni ugyanazt a hibát – hát el kéne menned pszichológushoz, vagy kineziológushoz, mert az már nem normális. Valahol valamikor valamit nagyon elszúrtál.

17. Engedni a félelmeknek
A világ néha nagyon félelmetes hely. Vannak számunkra nagyon félelmetes dolgok, de ezek nagy része teljesen logikátlan és értelmetlen. Ha ki akarsz valamit próbálni, próbáld ki. Ha félsz, értsd meg, hogy ha félsz az elbukástól, akkor annál nagyobb lesz a siker öröme.
Ami az egyik embernek egy hajszál átlépése, a másiknak lehet egy óriási szikla megmászása. Mindenkinek megvan a maga félelme. De pontosan ennek legyőzése jelenti a legnagyobb győzelmet az életen.
És gondolj bele: mi lehet a legeslegeslegrosszabb dolog, ami történhet veled.
Na és? Tényleg olyan szörnyű az? Vagy látott már olyat a világ?

18. Cselekedni átgondolatlanul
Mielőtt teljesen átlátnád a helyzetet, ne cselekedj. Ha van egy kis időd átgondolni minden eshetőséget, tedd meg. A nem tevés – puszta lustaság.

19. Visszautasítani mások segítségét
Nem vagy Szupermen. Nem tudhatsz mindent, nem érthetsz mindenhez. Még ha tehetnéd is, minek? Ha valaki felajánlja a segítségét, ne utasítsd vissza. Hallgasd meg ötletét, nézd meg, ő hogy intézi a dolgait. Valamit tanulhatsz tőle, vagy ha nem, te taníthatsz neki valamit. Szóval szocializálódj!

20. Bedobni a törülközőt
A legnagyobb gyengeség feladni – kiszállni, bedobni a törülközőt. Foglalkozz a számodra fontos dolgokkal, és ne foglalkozz a nem fontosakkal. Ha valami fontos, akkor addig próbáld, addig csináld, addig legyen benne minden energiád, míg sikerre nem viszed. Nincs kivétel.

Paul Hudson: Motivation - alapján fordítás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése