2014. március 21., péntek

Mi a helyzet a szerelemmel ...és a tükörneuronokkal ...

                                A Kineziológia magazin 23. és 24. számában megjelent cikkemből 
Egymásban tükröződés
Amikor egy emberrel találkozunk, számtalan rezonanciát, tükörreakciót vált ki bennünk.
Látjuk, halljuk, érzékeljük ahogy mozog, cselekszik, a testtartását, az arckifejezését, esetleg az illatát.
Értjük, érezzük cselekvési szándékát. A bennünk keltett benyomás hatására következtetünk milyenségére, amit a bennünk elraktározódott minták alapján veszünk elő valahonnan a tudatalatti adatbankunkból. Mindez pár másodperc alatt zajlik le, egy kép, egy ítélet … a mozdulata, a haja, a szeme, az arca… hasonlít valakire, valamire, akivel már valaha találkoztunk, és nyomot hagyott bennünk. Jót, rosszat, kellemeset, kellemetlent. Ez spontán módon előhívódik, és befolyásolja viszonyunkat embertársainkkal, sokszor teljesen igazságtalanul.

2014. március 14., péntek

A tükörneuronok

 „Tükörneuronoknak – tükröződő idegsejteknek – nevezzük azokat az agyi idegsejteket, amelyek egy bizonyos folyamatot, például egy cselekvést vagy egy érzetet, irányítani tudnak, s akkor is működésbe lépnek, ha ugyanezt a folyamatot egy másik embernél figyeljük meg. A tükörneuronok spontán módon, akaratlanul, gondolkodás nélkül kezdenek el együtt rezegni a látottakkal. A megfigyelő neurobiológiai eszköztárát használják, hogy egyfajta belső szimuláció révén éreztessék vele, mi megy végbe a megfigyelt másik emberben. A tükröző rezonancia a spontán, intuitív megértés alapja, képes a megfigyelő emberben érzéseket, gondolatokat, elképzeléseket kiváltani, sőt bizonyos feltételek mellett még a test biológiai állapotát is képes módosítani." (Joachim Bauer: Miért érzem azt, amit te? 48. o.)  Számtalan életterület bizonyítja ennek létjogosultságát.
Egy majom kísérlet volt az elmélet kiinduló-pontja, amelyet Giacomo Rizzolatti, a Pármai Egyetem Élettani Intézetének vezetője végzett. Rizzolattinak sikerült egy cselekvés-vezérlő idegsejtet beazonosítani, és konkrét cselekvéshez társítani.

2014. március 12., szerda

Motiváció


Általában arról szokás írni, amiről azt hiszünk, hogy tennünk kellene, hogy boldogok és sikeresek legyünk az életben. Néha azonban nem azok a dolgok tesznek sikeressé, amit teszünk, hanem pontosan azok, amit nem teszünk. Az embereknek általában erős késztetésünk van a cselekvésre, a csinálásra, az eredmények produkálására.
Így mivel majdnem mindig csinálunk valamit, ezek a csinálások felhalmozódnak, és gyakran inkább negatív hatást váltanak ki, mint pozitívat. Azok az emberek, akik mentálisan erősek, sokszor elkerülnek bizonyos dolgokat annak érdekében, hogy a legrövidebb időn belül a legnagyobb eredményt érjék el.
A következőkben azokat a cselekedeteket fogom felsorolni, amiket minden áron próbáljunk elkerülni: 

2014. március 8., szombat

Meridiánjóga - kineziológia mozgásterápia

MERIDIÁNJÓGA KINEZIOLÓGIA MOZGÁSTERÁPIA FOGLALKOZÁSOK

A meridiánok a testünkben futó energiafolyamok, melyek kapcsolatban állnak a különböző szervekkel, érzelmekkel. Stressz hatására blokkok keletkezhetnek a meridiánokban, melyek akadályozzák az energia szabad áramlását, és feszültséghez, rossz tartáshoz, fizikai szinten is jelentkező elváltozásokhoz vezetnek.

A meridiánjóga foglalkozásokon olyan gyakorlatokat végzünk, melyek beindítják az energiaellátást, a vérkeringést, oldják a különböző testrészeinkben elraktározódott stresszt, feszültséget; aktiválják és nyugtatják a meridiánok működését; fokozzák az energiaellátást.
A meridián stretching során nyújtjuk az izmainkat, az ízületeinket, oldjuk a bennük raktározódott feszültséget. 
A meridiánok stimulálása után jóga ászanákkal nyújtjuk a meridiánokat, egy-egy meridiánt és annak szerveit és környékét alaposan megdolgozzuk, akupresszúrás pontjait stimuláljuk, helyes étkezési tanácsait megbeszéljük, majd a szervekre és érzelmekre ható meditációval zárunk. 

Várok mindenkit, aki hajlandó dolgozni magán, a szervezetén és a testi- lelki- egészségén

Ha szeretnél jönni, jelentkezz be mobilon, vagy emailben, megbeszéljük a részleteket.