2014. április 25., péntek

6. Hogyan szabaduljunk meg gondolataink fogságából?

A CSELEKEDETEK  

És végül a cselekedetek! Mit tudunk tenni értük? Cselekedni. Gyerünk, menjünk, csináljuk. Lássunk munkához. Mindig ez a sok nyavalygás az érzelmekkel és a gondolatokkal – mikor fogunk már hozzáfogni a munkához és megváltoztatni a világot?
Vagy lehet hogy ez nem a te műfajod, mert te a megerősítő mondataidat mondogatod és a vágyaidat vizionálod és csodálkozol, hogy hol a pénzed meg a sikered amire már olyan régóta vágysz? Bármi legyen is, a csinálás nem mindig az, amire gondolnál. Nem csak csinálom, csinálom, csinálom mindig ugyanazt a dolgot, és csodálkozom, hogy hol szúrhattam el. De nem is semmittevés és várakozás a sült galambra vagy a királyfira fehér lovon vagy az ötös lottóra.

2014. április 21., hétfő

A gondolat hatalma


A kineziológiai terápia során sokszor kérdezgetem a kliensemet. A coaching során nem adunk tanácsot, vagy akciótervet. Megtanítjuk a klienseket megtalálni saját válaszaikat. Az egyik legjobb kérdés, amit imádok és sokszor alkalmazok:
MIÉRT VÁLASZTOD AZT, HOGY EZEKET A GONDOLATOKAT GONDOLOD?
Vagyis miért választasz olyan gondolatokat, amik fájdalmat okoznak neked?
A gondolataink okozzák az érzéseinket, viszont a gondolatainkat megválogathatjuk! EZ A LEGJOBB HÍR!
Tehát a fenti kérdés nagyon erőteljes tudatosító kérdés.
MIÉRT VÁLASZTOD AZT, HOGY EZEKET A GONDOLATOKAT GONDOLOD?
Miért jó az neked, ha fájdalmat okozol magadnak? Kérdezd magadtól is gyakran. Még gyakrabban.


2014. április 6., vasárnap

Önmenedzselési gyakorlat


A problémákat látjuk vagy a megoldásokat?
Az alábbi gyakorlat abban segít, hogy felismerjük, hol van teendőnk, min kell változtatnunk?
Vegyünk elő az A/4-es lapot, és középen vonalat húzva rajzoljunk két nagy oszlopot: a bal oldali lesz a "Rendben van" rovat, a jobb oldali a "Nincs rendben" rovat.
Vegyük az alábbi állításokat sorra, és írjuk be őket - saját megítélésünkre támaszkodva - a két rovat közül valamelyikbe attól függően, hogy igaznak vagy ránk jellemzőnek érezzük őket vagy sem. Zárójelben megadunk bizonyos magyarázatot azoknak, akik egyedül oldják meg a feladatot. Ezek az eligazítások segíthetik azt is, akinek segítségével mások, csoportosan töltik ki a saját rovataikat - ilyenkor a zárójelben lévő magyarázatokkal mondjuk el a többieknek a megfelelő értelmezés érdekében.
A "Nincs rendben" rovatba írtak adják a teendőnket. Fontos, hogy a változtatásnál egyszerre csak egy dologra koncentráljunk. Legalább három hetet szánjunk egy-egy új szokás kialakítására vagy még több időt: annyit, amennyit tényleg szükségesnek érzünk - amikor már valóban tapasztaljuk a változást, az eltervezett eredményt.
1. Mindig van és mindig volt választási lehetőségem.
(Ez olyan mélységű állítás, amely vonatkozhat a megszületésre, a földi létből való eltávozásra egyaránt.)