2014. július 22., kedd

Kormányzó - irányító meridián

 • Megerősítő mondata: "Én vagyok saját magam támasza."
 • Feladata: Irányítja az összes Yang meridiánt. Az aktivitásért, a lendületbe hozásért felelős. A Yang energiapólushoz rendelt kormányzó meridián a férfi oldalunkat, a bennünk lévő férfit képviseli.
 •   Jellege: Energiamaximuma napkeltétől napnyugtáig. Pólusa a Yang. Párja a befogadó meridián.
 •  Lefutása: A medencéből ered, a felszínre a farkcsont és a végbélnyílás között lép. A gerinc közepén halad felfelé. A nyak hátsó középvonalán feljut a fejtetőre. Onnan halad tovább le a homlokon át az orr alá, majd a felső fogíny  középén ér véget. (kép: tcmdiscovery.com)                     
 •  Fizikailag összefügg: A gerincoszloppal, az aggyal és a Yang energia meridiánokhoz történő továbbításával.

2014. július 16., szerda

Központi - befogadó meridián

         Megerősítő mondata: Saját magam ura vagyok.   Képes vagyok koncentrálni.
 • Feladata: Ez a meridián ellenőrzi a hat Yin meridiánt, a Yin energia tengerének is nevezik. A befogadó meridián irányítja a Yin szerveket, rendkívül fontos az összes nőgyógyászati megbetegedésnél. Ez a meridián a befogadást szimbolizálja. Fizikai síkon ezt a tulajdonságot csak a meridián kezelésével fejleszthetjük.
 • Jellege: Energiamaximuma napnyugtától napkeltéig. Minden Yin testszövet hozzá tartozik. Pólusa Yin. Párja a kormányzó meridián.
 • Helye: A test első középvonalán található. A medencéből ered, a gáton bukkan elő, innen a szeméremdomb közepén halad fel az alhason, hason, mellkason, nyakon át az alsó ajak közepéig. Lecsatlakozásai vannak a mélyben a szervekhez. Minden befogadó funkció, legyen az táplálék vagy fogantatás, ehhez a meridiánhoz kötődik.
 • Az központi és az irányító meridián helyzetéből adódóan megfeleltethető az indiai energetikai rendszerben a szusumná vezetéknek, mely a gyökércsakrából indul és a test középvonalában halad felfelé a koronacsakráig. 

2014. július 11., péntek

Access bars - a tudatosság elérése

Kihez tartozik? Vissza a feladónak. 
A minap érdekes dologra lettem figyelmes. Volt egy fantasztikus jól kezdődő napom, minden történt a maga módján, jöttek a lapok, tettem a dolgom, sikeres volt minden – és egyszer csak azt vettem észre, hogy iszonyú nyomott vagyok, energiátlan, majdnem depressziós.
Mi a ménkü ütött belém, honnan jön ez az egész nyomott köd, ami rám telepedett?
Eszembe jutott az ACCESS CONSCIOUSNESS – acces bar – fejkezelésen tanultak, hogy ilyenkor meg kell kérdezni: KIHEZ TARTOZIK? Kihez tartozik ez az érzés, ez a hangulat, ez a nyomottság?

2014. július 8., kedd

Elmefegyelmezés (2)


AZ ÉRZELMEINK JELEZNEK!
Mit érzel most?
- Minden érzelmet, amit valaha éreztél egy gondolat váltott ki. 
- Úgy tűnik, mintha egy rajtad kívülálló dolog okozna valamit, ami benned van.  De a helyzet sohasem így van.
- Valami történik rajtad kívül, amire gondolsz valamit, reagálsz, ami felébreszt egy érzést benned.

Érintés

"Virginia Satir híres pszichoterapeuta szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz."
Érintésre mindenkinek szüksége van, de ez az érintés kiválthat jó és rossz emlékeket is. 

Vastagbél meridián

„MEGSZABADULOK A MÚLTTÓL – NYITOTT VAGYOK AZ ÚJ KIHÍVÁSOKRA"
 • Feladata: A vastagbél meridián a táplálék átalakításáért, közbenső tárolásáért és a kiválasztott salakanyag továbbításáért felelős.
 • A pszichikai minőségek területén a nagyvonalúságot, a bizalmat, a tudatosságot képviseli.
 • Jellege: Energiamaximuma 5-7 óra között. Eleme a fém. Pólusa a Yang.
 • Lefutása: A mutatóujj körömpercének a külső oldalán kezdődik és felfelé halad a kézháton a vállak irányába, annak legmagasabb pontjára. Innen a hetedik nyakcsigolyához érkezik, ahonnét a nyak kulcscsont feletti középrészén kettéágazva részben a mélyre hatol, ahol a tüdőt érintve jut el saját szervéig a vastagbélbe. Másik ága a felszínen a nyakról a felső ajak közepén haladva az orrcimpa két oldalán ér véget. Közben ez az ág a mélyre hatol és érinti az alsó fogínyt is. Kapcsolatban áll a tüdővel és a gyomorral.
 • Fizikailag összefügg: A vastagbél, a bőr és a testüregek állapotával.
 • Lélektani értelemben összefügg: Az elengedés és a továbbhaladás képességével.

2014. július 1., kedd

Tüdő meridián

 • "Nyitott, érdeklődő és kíváncsi vagyok."
 • Feladata: A tüdő meridián felelős a légzési energia képzéséért, a légzésért, a bőrért és a hajért. Pszichikai síkon a teljesítőképességet és a rátermettséget képviseli, az élet adását és elfogadását. Összefügg a nyitottsággal, a tudatossággal, határaink és tereink kijelölésének képességével.
 • Jellege: Energiamaximuma:3-5 óra között. Eleme a Fém. Pólusa a Yin. Hozzá tartozó szövet a  bőr. Érzékszerve az orr. Íze a keserű. Hozzátartozó érzés a bánat. Színe a fehér. Párja a vastagbél meridián.
 • Lefutása: A testüregből fakad, ahol találkozik a vastagbéllel, majd áthalad a saját szervén, a tüdőn. A felszínre a kulcscsont alatt jön fel, majd a karok hajlító felszínének a külső oldalán fut le a nagyujj irányába, a nagyujj külső körömszegletében ér véget. Kapcsolatban áll a vastagbéllel, a vesékkel és a gyomorral.